Fogalmak és fogalmatlanok

Szervusz kedves olvasó. Ezzel az írással terveink szerint egy sorozatot keltünk életre, mely remélhetőleg sokak számára hasznos és érdekes információkat fog tartalmazni. A hetenkénti frissítés mellet elvárjuk, hogy Ti kedves olvasók alakítsátok az írások tematikáját.

Első sorban néhány olyan dolgot fogok leírni ami remélem sokaknak ismerős és talán hasonlóképpen vélekedtek róla Ti is. Mindennapi közlekedési eszközünk, hobbink és agymenésünk a motorozás. De ne aggódjatok, másoknak is vannak agymenéseik. Továbbá jó hír, hogy vannak ennek a „betegségnek” szintjei. Első szintről aki eljut a másodikra, az már biztos lehet benne, hogy a dolog egyre súlyosabb és súlyosabb lesz. Vegyük sorra mi is az első szint. A körülmények úgy alakultak az elmúlt néhány évben Magyarországon, hogy sokaknak kényszerűségből kellett kismotorra vagy nagyobb motorra ülnie a dolog anyagi oldala miatt. Hiszen míg egy lepukkant autó 100-150ezer forint körül van, egy hasonló állapotú, robogó 30-60e forintért elcsíphető a hirdetési oldalakon. Akik ezt választják, azoknak nyilván nincs sok más lehetősége. A munka vagy lakhelye kiesik a közösségi közlekedés fő ütőeréből, vagy épp mindkettő. Egy autó éves költsége még egy lapon sem említhető egy olcsó egyszerű robogóéval. Ott van a teljesítményadó, a biztosítás, a műszaki vizsga díja. A kopó alkatrészek sem olcsóak. Ha már csak azt vesszük alapul, hogy egy autóra 4db kerék kell a robogóra pedig kettő, azt hiszem kellőképp elmagyaráztam az előnyöket. Nem beszélve arról, hogy a robogó ingyenesen szinte bárhol leparkolható.

Nos a fenti egyes szintű csoportba tartoznak az úgy nevezett „motorral közlekedők”. Nekik nagyon furcsa és félelmetes az első pár hét-hónap. A kis motorjukkal a városi forgatagban, vagy épp az egy vagy kétszámjegyű utakon lakot területen kívüli közlekedés sem túl örömteli. Nagyon könnyen visszájára fordulhat a dolog, és a motorozásról egy életre lemond az illető. Kár lenne érte! Ne tegye. Nézzük mivel lehet javítani a túlélési esélyeinket. Az egyszerű dolgoktól fogok haladni az összetettebbek felé. Első és legfontosabb a megfelelő bukósisak kiválasztása. A bukósisakra nem csak akkor van szükség ha megtörténik a baj. Úgy értem, hogy nem csak abban van szerepe, hogy eséskor megvédje fejünket a külső káros behatásoktól. Ez az a kiegészítő, ami megvéd az esőtől, széltől, hótól. Ez a kiegészítő határozza meg, mit látsz mit nem, mennyire kapsz benne levegőt, és mennyire süketülsz meg. Tehát kiválasztásnál a következőeket gondold végig.

Teljesen zárt sisak előnyei:

– meleg

– legbiztonságosabb

– jellemzően jó hangszigetelő

– minimális mozgó alkatrész, így nincs ami tönkremenjen

hátrányai:

– meleg J

– korlátozottabb látótér mint egy nyitottnál

Kobak sisak előnyei:

– nagyon jól szellőzik

– nincs mozgó alkatrésze

– könnyen tárolható

– könnyű fel- levenni

hátrányai:

– legkisebb védelmet ez nyújtja

– zajos

– nem véd az esőtől, hótól, széltől

 

Felnyitható sisak előnyei:

– egyesíti a zárt és a kobak pozitív tulajdonságait egy sisakban

– felnyitott állvédővel könnyen fel és levehető

– szellőzése kíváló

hátrányai:

– jellemzően drágább

– mozgó alkatrészei miatt odafigyelést igényel

Cross bukó előnyei:

– jól szellőzik

– nagyon jó kilátást biztosít oldalra

hátrányai:

– külön szemüveg kell hozzá

– zajvédelem szinte nulla

 

A fenti rövid felsorolásból azt hiszem mindenki el tudja dönteni, milyen sisakot használjon, vagy legyen következőnek. Nekem mind a három fajtából van. De a felhajthatós a kedvencem, így ha nem tudsz választani akkor vegyél olyat J. Számomra még egyetlen egy dolog fontos még a sisaknál, ez pedig a CE jelölés. Nem bízom semmilyen egyéb szabványban
, gyártói mérésben, marketing maszlagban. Ha egy baleset túlélhető egy százezer forintos sisakban, akkor nagyon nagy valószínűséggel túlélhető egy húszezer forintosban is amennyiben benne van a CE jelölés. Nagyon picinek érzem a határt sisak és sisak közt. Nyilván felmerül a kérdés, hogy akkor mit tud egy százezer forintos sisak. Nos rengeteg sok mindent. Precíz pontosan működő mechanika, kiváló zajvédelem, minőségi alapanyagok, kényelmes viselet, alacsony tömeg, headset, sorolhatnám estig. Tényleg épp csak a motorodat nem vezeti helyetted! Tedd fel magadnak a kérdést vásárlás előtt: Ezekre mind szükségem van, és elengedhetetlen? Ha a válasz igen, nyugodt szívvel vedd is meg a kiszemelt sisakot. Ne feledd, hogy sisakot nem úgy veszünk mint zoknit! Mindenképp kérd szakértő eladó segítségét. Egy rossz méret választás egyenlő a kidobott pénzzel, és a hamis biztonságérzettel!

Sisakot túltárgyaltuk, mi másra van még szükség ha biztonságban akarod tudni magad. Sok- sok egyéb kiegészítőt vásárolhatsz még. Amit mindenképp javaslok, az egy rendes cipő vagy csizma, egy bármilyen térdvédő, és kesztyű. Tudom ezzel már egy használható motor árát költötted „ruházatra” de hidd el. Ezek nem egy szezonos termékek. Több évig is használhatod majd őket remélhetőleg.

Mielőtt motorra pattannánk, ellenőrizzünk néhány dolgot. Nyilván mindenki kívülről fújja a rutin vizsgán (most már csak simán gyakorlati vizsga) kötelezően sorolandóakat: fékek, kormánymű, gumik, világítás. Ha ezek mind rendben vannak. Egy szuszra: a fékek megfelelően működnek, az olajszint rendben, olajfolyás nem látható, a teleszkóp becsúszó szára száraz, a szimmeringek épek, a teleszkóp akadálymentesen mozog fel-le, a villa nem kotyog, a kormányt végállástól végállásig elforgatva, sehol sem szorul, a bowdenek és a vezetékek engedik a szabad mozgást, a gumik profilmélysége mindenhol meghaladja az 1,6mm-t, nyomásuk megfelelő, az összes világító és jelző fény működik. Akkor irány a benzinkút, és ellenőrizzük le a gumik nyomását is a tankolással egyetemben. Mindig a gyártó által előírt érték az beállítandó. Ezt lehet növelni egy picivel ha valaki nagyobb testű, de csökkenteni, csak nagyon óvatosan szabad. Maximum egy-két tized barral alacsonyabb nyomást engedjenek meg maguknak az igazán vékony emberek.

A nem megfelelő guminyomás jelei. Kanyarban beesik a motor, azaz egyszer csak hírtelen ívet változtat, és a kanyar belső íve felé kezd el „beesni” a motor. Fékezéskor instabil. Hátsó gumi laposságára utal még a csuklós-busz effektus, amikor a motor hátulja külön életet él. Szóval ha már tankolsz, nézd meg a guminyomást is. Tudom, hogy néha igazi macera, de ha még nem ismered a motorod, nem tudod milyen gyorsan enged a beállított nyomásból,  nem tudhatod magad biztonságban.

Fékek: első körben tisztázd, hogy milyen fékeid is vannak. Ne félj tőle nem bánt. Kétfajta féket különböztetünk meg a motorokon.

Míg a dobfék belső pofás és az agy belsőt fékezi –jellemzően bowdenes működtetésű- , addig a tárcsafék az agyhoz csavarozott féktárcsát szorítja össze így hővé alakítva a mozgási energiát.

 

Mind két féktípusnál nagyon fontos, hogy megfelelően működjenek. Ez nem azt jelenti, hogy jó szándékkal, és kellő előrefigyeléssel elérhető, hogy már majdnem érzékelni lehessen a lassulást. Ha a leírtaknak megfelelően, egyenlőre még csak díszként szerepel a két darab fékkar és lassításra nem igazán alkalmas, akkor rossz hírem van. A fék javítása és üzemképessége túlmutat megtakarítási igényeden. Ezt bizony szakemberre kell bíznod!

Jövő héten haladunk tovább a listán! Addig is várom a javaslataitokat!