Fogalmak és fogalmatlanok II

Mint múlthéten ígértem, folytatjuk a sorozatot. A múlt heti írás alapján sikerült mindenkinek remélem beállítani a megfelelő guminyomást és tisztázni a fékének típusát. Remélem mindenkinél minden rendben volt, és ha nem. Már rendben van.

Folytatva a megkezdett sort, most azok járnak jól, akiknek középsztenderes motorjuk van. Ellenőrizni kell a kerekek egyenes futását. Nem túl nagy ördöngösség. Tedd középsztenderre a motorodat, alapból vagy az első vagy a hátsó kerék a levegőbe emelkedik. A levegőben lévő kereket pörgesd meg. A keréknek nem kell teljesen hangtalanul suhannia. Beleérhet a tárcsába is kicsit, az se gond. Ellenben figyeld meg mennyit üt jobbra – balra, fel le. Amennyiben ez nagyjából 2-4milliméteren belül van. Nem kell aggódni. De ha láthatóan nagyot üt, vagy egy pillanat alatt megáll. Érdemes szakemberre bízni a dolgot. Az egyszerűbb motoroknál robogóknál érdemesebb egyből cserélni, míg a drágább kerekeket érdemes megpróbálni javíttatni. Minden féle kereket tudnak már javítani. Mivel a kerék kiszereléséhez szakműhely –de legalábbis egy stabil emelő és némi szerszám –kell, így érdemes szakemberre bízni. Miért veszélyes ha üt a kerék? Tulajdonképpen alacsony sebességnél nem számít. Elvégre a bevásárló kocsit is el tudjuk tolni ha éppen valamelyik kereke sérült. De 40-50 km/h-nál már komoly bajok jelentkezhetnek. A motor instabillá válik. Ez nagyon megterheli amúgy a teleszkópot és a vázszerkezetet is. Egyszerűen nem arra lett tervezve egyik sem, hogy egy öt tíz kilós kerék kalimpáljon benne. Anyagfáradáshoz vezethet az pedig töréshez, a törés pedig eséshez, ami pedig ismételt töréshez, csak ez már nem a motoron keletkezik.

No és ha már teleszkóp. Ellenőrizzük azokat is. Csak egy rövid történet. Kedves ismerősöm, megkért, hogy cseréljem már le a láncot a motorján. Nagyon meg volt nyúlva, és amúgy a motor nem volt túlzottan karbantartva. Egy hatéves motornál azért nem azt várta az ember, hogy még a gyári lánc legyen rajta. Szóval felmotoroztam hozzá egyik kiváló robogómmal, és elhoztam a motorját. Bíztam benne, hogy nagyjából rendben van, és nyilván nem néztem végig mindent rajta. Fékek működtek, gázra gyorsult. Nekem ennyi elég is volt. Aztán mikor az első kanyart bevettem, már gyanús volt a dolog. A motor feneke nagyon nem úgy viselkedett, ahogy kellett volna. Konkrétan a központi rugóstagban egy gramm olaj sem volt. Ami azért probléma, mert annak az olajnak apró lyukakon kellet volna átáramlaniuk a központi rugóstag belsejében, ezzel fékezve a rugó mozgását oda-vissza különböző mértékben. Hát ez konkrétan katapultálni akart minden egyes gödörnél. Hazaérve elmormoltam egy imát, és telefonáltam kedves ismerősömnek, hogy milyen megfontolásból akar meghalni, és miért nem figyelmeztet, hogy életveszélyes a motorja. Tudatában volt annak, hogy nem igazán jó a csillapítása a rugóstagnak, de különösebb figyelmet nem szentelt neki. Kérlek kedves olvasó ne kövesd el ezt a hibát. Ha úgy pattog akár elöl akár hátul a motorod mint a kosárlabda, inkább ellenőriztesd. Akármilyen óvatos vagy, egy takarásból eléd kerülő mély kátyú kiverheti a kezedből a kormányt, vagy szó szerint katapultálhat a kormányon túliak társaságába. Hidd el, nem kellemes élmény. Főleg egy kétszer négysávos körúton motorozva. Van elég veszély az utakon, ne csináljunk extrém sportot a motorozásból közúton.

További probléma lehet ha a teleszkóp kotyog. Ez azért nem halálos és életveszélyes dolog, ugyanakkor mindenképp érdemes utánajárni miért csinálja. A nagyon egyszerű teleszkópok műanyag perselyben futnak, míg a jobbak speciális bronz perselyt kapnak, és századmilliméteres pontossággal vannak megmunkálva. Függetlenül attól, milyen a teleszkópod, kell benne legyen némi olaj, amely végzi a csillapítási műveletet. Valamint rugónak amely értelem szerűen a rugózásért felel. A legtöbb teleszkóp úgy jó ahogy van, nem kell a gyárit átalakítani, nem kell módosítani rajta. Maximum a testtömeg függvényében. Érdemes figyelembe venni azt a tény is, hogy egy keményebb rugó nem feltétlenül megoldás. Mert a csillapító egységet és a csillapítás mértékét a gyári rugóhoz állították be, hogy az a lehető legtöbb körülmény közt megfeleljen a vásárlónak.

Tehát a rugócsere mindig csak 50%-os megoldás, mert csak a befele mozgást sikerült beállítani. A teleszkópot újra kell hangolni. Komolyabb motorokon ez állítható de így is szükséges lehet a tartomány újrahangolása. Tudom lassan unalmas, de ez is egy szakma, és szakszervizt igényel.

Újabb ellenőrzési pont a motorunkon az olajszint. Az első és legfontosabb, hogy legalább tíz perce ne legyen beindítva a motor és vízszintes felületen álljon. Akár nívópálcás, akár kémlelőnyílásos az olajszint ellenőrző a motoron. A mércéket úgy készítették, hogy a motor függőleges helyzetében mutat pontos értéket. Aki úgy gondolja, hogy a kétütemű robogójában nem kell olajszintet ellenőrizni, téved. A motor hátsótengelyénél egy fogaskerék áttétel van, melynek szintjét sajnos néhány motoron csak úgy lehet ellenőrizni, hogy le kell engedni. Ez amúgy nem egy komoly tétel jellemzően két- két és fél deciliterről van szó. Amennyiben az olaj tiszta, és megfelelő mennyiségű, mehet is vissza. Ez az olaj gyakorlatilag örökéletű, ha: teljesen lég és pormentesen el van zárva a külvilágtól. Azonban sajnos ez az idő múlásával kevésbé biztosítható a tömítések és O-gyűrűk öregedése miatt. Ilyenkor, ha nincs is folyás, a nedvesség szépen lassan be tud költözni a hajtómű házba, ami gondot okozhat. Ennek az olajnak a cseréje, tekintettel a kis mennyiségre, pár ezer forintból megoldható. Az öreg motorjaimon évente cserélem. A nagyobb motorokon a hajtómű olaj végzi a teljes motorblokk kenését, a vezérmű tengelytől a főtengelyig mindenhol. Ezek az olajok, ha akarjuk, ha nem bizony be tudnak kerülni az égéstérbe valamint az égéstérből az üzemanyag a forgattyús házba. Ott szépen összekeveredik az olajjal, és jól kicsinálja a benne lévő kiváló kenőképességért felelős vegyületeket. Így ha tetszik ha nem. Az olajat évente cserélni kell. Érdemes ezt jóval szezon előtt megtenni, így ha esetleg bármi más baja van a gépnek, nem kell a jó időjárást szervizlátogatásra pazarolni.

Kétütemű motoroknál nagyon fontos az adalék olaj, ami jó esetben a benzinnel együtt ég el. Nagyon fontos az olaj minősége és mennyisége!

Következő részünkben ezt a témát fogjuk körbejárni.